zondag 13 september 2009

Onderhoudskosten thuiswonend gehandicapt kind (TOG)



Wat is de TOG-regeling?
De TOG regelt een extra tegemoetkoming naast kinderbijslag voor ouders in de onderhoudskosten van een thuiswonend gehandicapt kind.




Wie komt ervoor in aanmerking?
Wie in Nederland woont en een gehandicapt kind thuis verzorgt komt in aanmerking voor de tegemoetkoming, onder de volgende voorwaarden:
  • de handicap van het kind is het gevolg van één of meer stoornissen van lichamelijke, verstandelijke of geestelijke aard, waardoor een positieve indicatie zou kunnen worden gegeven voor opname in een AWBZ-instelling;
  • door de handicap is het kind aanzienlijk meer afhankelijk van verzorging, begeleiding en toezicht dan een gezond kind van dezelfde leeftijd;
  • het kind is ten minste 3 jaar en niet ouder dan 17 jaar.

Vanaf 18 jaar kan het kind zelf in aanmerking komen voor een uitkering via de Wet
arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong).

Hoe hoog is de uitkering?
De tegemoetkoming bedraagt € 211,45 per kwartaal in het jaar 2009 en 2010. Dit bedrag is belastingvrij. Ook heeft de tegemoetkoming geen gevolgen voor het kindgebonden budget. De tegemoetkoming kan tot vier kwartalen met terugwerkende kracht worden toegekend.

Waar kunt u de uitkering aanvragen?
Alle TOG-aanvragen worden behandeld door de Sociale Verzekeringsbank Roermond.
Aanvraagformulieren zijn daar te krijgen. Komt u in aanmerking voor de tegemoetkoming, dan wordt het kwartaalbedrag voortaan automatisch overgemaakt.
Als de gegevens onvoldoende zijn om tot toekenning van een tegemoetkoming over te gaan, vindt er een medische keuring plaats. Maar in de meeste gevallen is dat niet nodig. Het is dus geen ingewikkelde of langdurige procedure. Klik hier voor verdere gegevens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten