zondag 13 september 2009

Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)



Per 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (afgekort Wmo) van kracht. In deze wet is onder andere de Wet voorzieningen gehandicapten (afgekort Wvg), een deel van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (afgekort AWBZ) en de Welzijnswet opgegaan.
De gemeente voert deze wet uit. De vergoeding wordt door de gemeente betaald.



Welke vergoedingen kunt u krijgen?
  • woonvoorzieningen;
  • vervoersvoorzieningen;
  • rolstoelvoorzieningen;
  • hulp bij het huishouden.

Woonvoorzieningen
Bent u gehandicapt? Of hebt u een hoge leeftijd? Heeft u daardoor problemen in uw woning? Dan kunt u een aanvraag indienen voor speciale aanpassingen. Hierdoor kunt u langer in uw eigen huis blijven wonen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • woningaanpassingen, zoals bijvoorbeeld het verwijderen van drempels, het installeren van een verhoogde toiletpot, of het aanbrengen van beugels in toilet- en doucheruimte.

Is er een ingrijpende woningaanpassing nodig? Dan kunt u geadviseerd worden om te verhuizen naar een voor u meer geschikte woning of naar een woning die eenvoudiger aan te passen is. In sommige gevallen kan er een bijdrage gegeven worden voor verhuis- en herinrichtingskosten.

  • Losse woonvoorzieningen, zoals een douchestoel, toiletstoel of een toiletverhoger. Voor tijdelijke voorzieningen kunt u terecht bij de uitleenwinkel van Careyn-Thuiszorg.
  • Vloeren en ramen. Bent u allergisch voor huisstof? Heeft u daardoor last van uw luchtwegen? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden een onkostenvergoeding krijgen voor:
    - vervanging van de vloerbedekking en/of gordijnen
    - of andere raambekleding in uw slaapkamer.
    In bijzondere gevallen kan dit ook voor één van de woonvertrekken.

Vervoersvoorzieningen
Bent u slecht ter been? Is daardoor het reizen met het normale openbaar vervoer een probleem? Dan zijn er een aantal vervoersvoorzieningen.

Collectief/aanvullend openbaar vervoer
Bent u niet in staat om met het openbaar vervoer te reizen? Dan kunt u gebruik maken van de Regiotaxi Waterweg. Dit is een aanvullend vervoerssysteem. Het brengt u van deur-tot-deur. De Regiotaxi Waterweg rijdt in Vlaardingen, Schiedam en Maassluis. Daarnaast brengt de Regiotaxi Waterweg u naar elke bestemming binnen vijf zones van het openbaar vervoer, gerekend vanaf uw eigen adres.
Voor uitgebreide informatie hierover kunt u de aparte brochure “ROGplus is er voor U!” raadplegen. Klik hier voor de website van ROGplus.
Als u op medische gronden hiervoor in aanmerking komt, kunt u bovendien op declaratiebasis een aanvullend bedrag ontvangen. Deze laatste regeling geldt alleen voor mensen met een inkomen beneden een wettelijk vastgestelde grens.

Alternatief vervoer
Is de Regiotaxi Waterweg voor u niet de meest geschikte oplossing? Dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor regulier taxivervoer of de rolstoeltaxi. Ook hiervoor geldt een inkomensgrens. Aan de hand van een medisch advies wordt uw aanvraag beoordeeld.

TIP: Klik hier voor het onderwerp Valys-pas.

Rolstoelen
Kunt u door uw handicap niet goed meer lopen? Dan kan een rolstoel noodzakelijk zijn. De volgende rolstoelen worden verstrekt:

  • een duwwandelwagen (voor incidenteel gebruik buitenshuis);
  • een handbewogen rolstoel (voor wie zelf met behulp van de armen kan voortbewegen);
  • een elektrische rolstoel (als een rolstoel uw volledige beenfunctie moet overnemen en uw armen niet sterk genoeg zijn om de rolstoel zelf voort te bewegen);
  • een scootermobiel;
  • een sportrolstoel (als u lid bent van een sportvereniging).

Voorzieningen voor kinderen
Voor kinderen met een handicap zijn er verschillende voorzieningen. Zoals kleinere rolstoelen. Ook kunt u een aanvraag indienen voor zaken als een aangepaste buggy of een speciaal fietszitje.

Hulp bij het huishouden
Kunt u (tijdelijk) niet zelf het huishouden doen? Dan vraagt u hulp in het huishouden aan.

Leeftijd
Als u wat ouder bent, is huishoudelijk werk vaak te zwaar. Bijvoorbeeld het verschonen van uw bed, stofzuigen of ramen lappen. Hulp bij zwaarder huishoudelijk werk is dan een uitkomst.

Tijdelijk
Kunt u door tijdelijke oorzaken geen huishoudelijk werk doen. Bijvoorbeeld door revalidatie of kortstondige ziekte. Dan kunt u via de gemeente een beroep doen op hulp bij het huishouden.

Overbelasting
U verzorgt uw gehandicapte kind of partner. Hierdoor raakt u overbelast. Dan kan dit een reden zijn voor ondersteuning bij huishoudelijke werkzaamheden.

Organisatie
De Regionale Organisatie Gehandicaptenvoorzieningen (ROGplus) is de organisatie die in opdracht van de gemeenten Vlaardingen, Schiedam en Maassluis sinds 1 januari 2007 bovenstaande voorzieningen in het kader van de Wmo regelt.
Als u een beroep doet op ROGplus is het voor de meeste voorzieningen niet toegestaan kosten te maken vóórdat u een aanvraag heeft ingediend. ROGplus beoordeelt eerst of u in aanmerking komt voor een voorziening.
U kunt bijvoorbeeld niet vooruitlopend op een beslissing over uw aanvraag op eigen initiatief uw woning (laten) aanpassen of een rolstoel aanschaffen. In die gevallen worden de kosten niet achteraf vergoed. Ook kunt u, om voor een tegemoetkoming in de verhuis- en inrichtingskosten in aanmerking te komen, geen andere woning accepteren voordat u een beslissing van ROGplus heeft ontvangen.

Meer informatie
Voor aanvraagformulieren en meer informatie over bovengenoemde voorzieningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning kunt u terecht in het Stadskantoor. Meldt u zich bij de receptie. Dit loket is geopend op:

  • maandag van 08.00 uur tot 13.00 uur;
  • dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.00 uur tot 13.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur;
  • woensdag van 08.00 uur tot 19.00 uur.

Heeft u al een voorziening via ROGplus? Dan kunt u hier ook rechtstreeks een aanvraagformulier opvragen of downloaden vanaf de website van ROGplus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten