zondag 13 september 2009

Verborgen kosten chronisch zieken en gehandicapten

Bent u chronisch ziek of gehandicapt? Hebt u een laag inkomen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een extra bijdrage van € 300,00 per jaar per huishouden. Dit bedrag geldt voor het gehele gezin en wordt niet per persoon toegekend. De bijdrage is bedoeld als een tegemoetkoming in de extra kosten die mensen met een ziekte of handicap maken. Het gaat hierbij om zogenaamde ‘verborgen kosten’. Verborgen kosten zijn bijvoorbeeld hulp die u moet vragen voor het opknappen van de tuin. Of de hulp bij het doen van boodschappen. Of dat u regelmatig met de auto wordt weggebracht. Deze kosten zijn niet aantoonbaar en ook niet het bloemetje, wat u als dank voor deze hulp geeft.

U komt in aanmerking voor een eenmalige vergoeding van € 300,00 per jaar per huishouden, als u (en/of één of meerdere gezinsleden tot 18 jaar) aan de volgende voorwaarden voldoet:
  • u bent inwoner van Vlaardingen en woont zelfstandig;
  • u bent chronisch ziek of gehandicapt en heeft;
  • een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA, WAO, Wajong) of;
  • een indicatie op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of een indicatie op grond van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) voor huishoudelijke hulp, woon- en/of vervoersvoorzieningen of overige AWBZ-voorzieningen;
  • of een indicatie voor een gehandicaptenparkeerkaart;
  • u heeft een laag inkomen tot maximaal 120% van de toepasselijke bijstandsnorm en
  • uw vermogen is niet te hoog (voor een alleenstaande maximaal € 5.455,00 voor een alleenstaande ouder of een echtpaar maximaal € 10.910,00).

Deze regeling wordt jaarlijks op projectbasis door de afdeling SZW uitgevoerd. Voordat hiermee gestart wordt, volgt eerst een publicatie op de gemeentepagina van Groot Vlaardingen. U kunt daar lezen op welke wijze u uw aanvraag kunt indienen.
Vlaardingers die in het voorgaande jaar voor de verborgen kostenregeling al geld hebben ontvangen, krijgen een brief thuisgestuurd. In deze brief staat dat dit jaar weer een aanvraag kan worden ingediend. Deze aanvraag kunt u uiterlijk tot en met 31 december indienen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten